1397/07/08 11:12
تفاوت قزل آلا و سالمون چیست؟
رنگدانههای کارتنوئید
کارتنوئیدها گروهی از رنگدانه هستند که در تشکیل رنگدانهها نقش دارند همچنین داری فعالیت آنتیاکسیدانی و خواص بیشمار دیگری میباشند. یکی از منابع اصلی تأمین رنگ بدن آبزیان به شمار میروند. رنگدانهها باید به جیره اضافه شوند، زیرا ماهیان مانند سایر حیوانات قادر به سنتز رنگدانه نیستند.
اگرچه بیش از 600 نوع کاروتنوئید در طبیعت یافت شده است اما تعداد کمی از آنها بهعنوان ماده افزودنی در غذای جانوران مورداستفاده قرار میگیرند. از مهمترین منابع کاروتنوئیدی که در آبزیپروری از آنها استفاده میشود، آستاگزانتین و کانتازانتین میباشند که این مواد بهصورت طبیعی و مصنوعی مورداستفاده قرار میگیرند. آستا گزانتین رنگدانهای که در غذای قزلآلا استفاده میشود نقش مهمی در تنظیم رنگ پوست و عضله در ماهی دارند. یکی از کاروتنوئید های اصلی آستاگزانتین است که به آبزیان رنگ میخکی- قرمز میبخشد.
تفاوت قزل آلا و سالمون
ماهی قزلآلای رنگینکمان با نام علمی Oncorhynchus mykiss از خانواده آزادماهیان (Salmonidae) هست .این ماهی یکی از مهمترین گونه ماهیان آب شیرین است که سهم بالایی در تأمین غذای انسان دارد و بهعنوان گونه اصلی در بیشتر نقاط جهان است. در ایران که یکی از بزرگترین تولیدکننده ماهیان سرد آبی است .ماهی قزلآلا به دلیل فواید بیشمار آن، طعم بسیار عالی و به خاطر داشتن تیغهای بسیار کم که منجر به سهولت در خوردن میشود طرف داران بسیاری در ایران دارد.
وجود رنگ مطلوب در پوست و گوشت این ماهیان موجب افزایش بازارپسندی میشود بنابراین بسیارحائزه اهمیت است. در جیره غذایی قزلآلا رنگینکمان، آستاگزانتین و کانتاگزانتین بیشتر استفاده میشود. این رنگدانه در پوست بافت ماهی قزلآلا ذخیره میشود. رنگپذیری گوشت ماهی بستگی به میزان جذب آن از خون دارد که حدود بین 3 تا 18 درصد است. در قزلآلا به دلیل ذخیره بالاتر آن بیشتر از آستاگزانتین استفاده میشود.
كاروتنوئيد موجود در غذا پس از جذب از روده وارد خون شده و در عضله،كبد و پوست تجمع مییابد و طي تشكيل تخم از عضله و كبد به سمت تخمدانهای در حال رشد انتقال و در تخمها تجمع مييابند. میزان استاندارد مصرف رنگدانه در پرورش قزلآلای بازاری بین ۳۰ تا ۵۰ میلیگرم درازای هر کیلوگرم جیره است که نتیجه آن رنگ صورتی روشن تا گلبهی در گوشت ماهی است. در مورد ماهیان مولد حدود ۴۰ میلیگرم در هر کیلو از جیره میتوان استفاده کرد.
خواص رنگدانه در قزلآلای رنگینکمان
چرا پرورشدهندگان از رنگدانه استفاده میکنند؟
رنگدانه آستاگزانتین در قزلآلای رنگینکمان علاوه بر ایجاد رنگ در بافت و پوست منجر به افزایش رشد در ماهی میشود که در سوددهی پرورشدهنده بسیار ارزشمند و اقتصادی است. از طرفی این رنگدانه باعث قوی شدن سیستم ایمنی اختصاصی و سیستم ایمنی غیراختصاصی بدن در برابر بیماریهای مختلف میشود بنابراین باعث کاهش تلفات دورهای میشود. آستاگزانتین آستانه تحمل در برابر درجه حرارت بالا و همچنین سطوح بالای آمونیاک و سطوح پایین اکسیژن ( افزایش مقاومت در برابر استرس )را بالا میبرد. افزايش آستاگزانتين به جيره، موجب افزايش كارايي مولدين میگردد، این رنگدانه باعث سرعت بلوغ، بهبود بخشیدن به کیفیت تخمها و سلامتی لاروها میشود.
رنگدانه آستاگزانتین برای بدن انسان مفید یا مضراست ؟
نکتهای که باید در ابتدا ذکر کرد این است که مصرف این رنگدانه تحت کنترل و نظارت سازمان شیلات، دامپزشکی و حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده است. بنابراین باید از مراکز مورداطمینانی که این رنگدانه را مصرف میکنند تهیه کرد. با توجه به اینکه این رنگدانه در پوست و بافت ذخیره میشود به طبع به بدن انسان هم انتقال مییابد اگر مصرف آن طبق استانداردهای سلامت باشد فواید بسیار ارزشمندی دارد ازجمله خاصيت آنتیاکسیدانی قوی، عملکردهایی مانند جلوگیری از بروز سرطانها، جلوگیری از اکسید شدن اسیدهای چرب ضروری غیراشباع PUFA، حفاظت در برابر آثار منفی نور ماوراءبنفش، باعث کاهشتری گلیسیریدها و كلسترول كل خون شده است. آستاگزانتين مي تواند از ديواره بافت عروقي مغز عبور كنند و وارد مغز، چشمها و سيستم اعصاب مركزي میگردند. در نتیجه از بسياري از بیماریها نظير ديابت، تورم ، آسیبهای رواني، كوري تدريجي، انسداد سرخرگ و سياهرگ شبكيه جلوگيري میکند. از ديگر ویژگیهای منحصربهفرد آستاگزانتين اين است كه هیچگاه دچار نقش منفي اكسيداسيون در بدن نمیشود
رنگدانههای کارتنوئید
کارتنوئیدها گروهی از رنگدانه هستند که در تشکیل رنگدانهها نقش دارند همچنین داری فعالیت آنتیاکسیدانی و خواص بیشمار دیگری میباشند. یکی از منابع اصلی تأمین رنگ بدن آبزیان به شمار میروند. رنگدانهها باید به جیره اضافه شوند، زیرا ماهیان مانند سایر حیوانات قادر به سنتز رنگدانه نیستند.
اگرچه بیش از 600 نوع کاروتنوئید در طبیعت یافت شده است اما تعداد کمی از آنها بهعنوان ماده افزودنی در غذای جانوران مورداستفاده قرار میگیرند. از مهمترین منابع کاروتنوئیدی که در آبزیپروری از آنها استفاده میشود، آستاگزانتین و کانتازانتین میباشند که این مواد بهصورت طبیعی و مصنوعی مورداستفاده قرار میگیرند. آستا گزانتین رنگدانهای که در غذای قزلآلا استفاده میشود نقش مهمی در تنظیم رنگ پوست و عضله در ماهی دارند. یکی از کاروتنوئید های اصلی آستاگزانتین است که به آبزیان رنگ میخکی- قرمز میبخشد.
تفاوت قزل آلا و سالمون
ماهی قزلآلای رنگینکمان با نام علمی Oncorhynchus mykiss از خانواده آزادماهیان (Salmonidae) هست .این ماهی یکی از مهمترین گونه ماهیان آب شیرین است که سهم بالایی در تأمین غذای انسان دارد و بهعنوان گونه اصلی در بیشتر نقاط جهان است. در ایران که یکی از بزرگترین تولیدکننده ماهیان سرد آبی است .ماهی قزلآلا به دلیل فواید بیشمار آن، طعم بسیار عالی و به خاطر داشتن تیغهای بسیار کم که منجر به سهولت در خوردن میشود طرف داران بسیاری در ایران دارد.
وجود رنگ مطلوب در پوست و گوشت این ماهیان موجب افزایش بازارپسندی میشود بنابراین بسیارحائزه اهمیت است. در جیره غذایی قزلآلا رنگینکمان، آستاگزانتین و کانتاگزانتین بیشتر استفاده میشود. این رنگدانه در پوست بافت ماهی قزلآلا ذخیره میشود. رنگپذیری گوشت ماهی بستگی به میزان جذب آن از خون دارد که حدود بین 3 تا 18 درصد است. در قزلآلا به دلیل ذخیره بالاتر آن بیشتر از آستاگزانتین استفاده میشود.
كاروتنوئيد موجود در غذا پس از جذب از روده وارد خون شده و در عضله،كبد و پوست تجمع مییابد و طي تشكيل تخم از عضله و كبد به سمت تخمدانهای در حال رشد انتقال و در تخمها تجمع مييابند. میزان استاندارد مصرف رنگدانه در پرورش قزلآلای بازاری بین ۳۰ تا ۵۰ میلیگرم درازای هر کیلوگرم جیره است که نتیجه آن رنگ صورتی روشن تا گلبهی در گوشت ماهی است. در مورد ماهیان مولد حدود ۴۰ میلیگرم در هر کیلو از جیره میتوان استفاده کرد.
خواص رنگدانه در قزلآلای رنگینکمان
چرا پرورشدهندگان از رنگدانه استفاده میکنند؟
رنگدانه آستاگزانتین در قزلآلای رنگینکمان علاوه بر ایجاد رنگ در بافت و پوست منجر به افزایش رشد در ماهی میشود که در سوددهی پرورشدهنده بسیار ارزشمند و اقتصادی است. از طرفی این رنگدانه باعث قوی شدن سیستم ایمنی اختصاصی و سیستم ایمنی غیراختصاصی بدن در برابر بیماریهای مختلف میشود بنابراین باعث کاهش تلفات دورهای میشود. آستاگزانتین آستانه تحمل در برابر درجه حرارت بالا و همچنین سطوح بالای آمونیاک و سطوح پایین اکسیژن ( افزایش مقاومت در برابر استرس )را بالا میبرد. افزايش آستاگزانتين به جيره، موجب افزايش كارايي مولدين میگردد، این رنگدانه باعث سرعت بلوغ، بهبود بخشیدن به کیفیت تخمها و سلامتی لاروها میشود.
رنگدانه آستاگزانتین برای بدن انسان مفید یا مضراست ؟
نکتهای که باید در ابتدا ذکر کرد این است که مصرف این رنگدانه تحت کنترل و نظارت سازمان شیلات، دامپزشکی و حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده است. بنابراین باید از مراکز مورداطمینانی که این رنگدانه را مصرف میکنند تهیه کرد. با توجه به اینکه این رنگدانه در پوست و بافت ذخیره میشود به طبع به بدن انسان هم انتقال مییابد اگر مصرف آن طبق استانداردهای سلامت باشد فواید بسیار ارزشمندی دارد ازجمله خاصيت آنتیاکسیدانی قوی، عملکردهایی مانند جلوگیری از بروز سرطانها، جلوگیری از اکسید شدن اسیدهای چرب ضروری غیراشباع PUFA، حفاظت در برابر آثار منفی نور ماوراءبنفش، باعث کاهشتری گلیسیریدها و كلسترول كل خون شده است. آستاگزانتين مي تواند از ديواره بافت عروقي مغز عبور كنند و وارد مغز، چشمها و سيستم اعصاب مركزي میگردند. در نتیجه از بسياري از بیماریها نظير ديابت، تورم ، آسیبهای رواني، كوري تدريجي، انسداد سرخرگ و سياهرگ شبكيه جلوگيري میکند. از ديگر ویژگیهای منحصربهفرد آستاگزانتين اين است كه هیچگاه دچار نقش منفي اكسيداسيون در بدن نمیشود