تفاوت قزل آلا و سالمون

1397/07/08 11:12
تفاوت قزل آلا و سالمون چیست؟
رنگ‌دانه‌های کارتنوئید

کارتنوئیدها گروهی از رنگ‌دانه هستند که در تشکیل رنگ‌دانه‌ها نقش دارند همچنین داری فعالیت آنتی‌اکسیدانی و خواص بی‌شمار دیگری می‌باشند. یکی از منابع اصلی تأمین رنگ بدن آبزیان به­ شمار می­روند. رنگ‌دانه‌ها باید به جیره اضافه شوند، زیرا ماهیان مانند سایر حیوانات قادر به سنتز رنگ‌دانه نیستند.
اگرچه بیش از 600 نوع کاروتنوئید در طبیعت یافت شده است اما تعداد کمی از آن­ها به‌عنوان ماده افزودنی در غذای جانوران مورداستفاده قرار می­گیرند. از مهم‌ترین منابع کاروتنوئیدی که در آبزی­پروری از آن­ها استفاده می­شود، آستاگزانتین و کانتازانتین می­باشند که این مواد به‌صورت طبیعی و مصنوعی مورداستفاده قرار می­گیرند. آستا گزانتین رنگ‌دانه‌ای که در غذای قزل‌آلا  استفاده می­شود نقش مهمی در تنظیم رنگ پوست و عضله در ماهی دارند.  یکی از کاروتنوئید های اصلی آستاگزانتین است که به آبزیان رنگ میخکی- قرمز می­بخشد.
تفاوت قزل آلا و سالمون
ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان با نام علمی Oncorhynchus mykiss از خانواده آزادماهیان (Salmonidae) هست .این ماهی یکی از مهم‌ترین گونه ماهیان آب شیرین است که سهم بالایی در تأمین غذای انسان دارد و به‌عنوان گونه اصلی در بیشتر نقاط جهان است. در ایران که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکننده ماهیان سرد آبی است .ماهی قزل‌آلا به دلیل فواید بی‌شمار آن، طعم بسیار عالی و به خاطر داشتن تیغ‌های بسیار کم که منجر به سهولت در خوردن می‌شود طرف داران بسیاری در ایران دارد.
وجود رنگ مطلوب در پوست و گوشت این ماهیان موجب افزایش بازارپسندی می­شود بنابراین بسیارحائزه اهمیت است. در جیره غذایی قزل‌آلا رنگین‌کمان، آستاگزانتین و کانتاگزانتین بیشتر استفاده می­شود. این رنگ‌دانه در پوست بافت ماهی قزل‌آلا ذخیره می­شود. رنگ‌پذیری گوشت ماهی بستگی به میزان جذب آن از خون دارد که حدود بین 3 تا 18 درصد است. در قزل‌آلا به دلیل ذخیره بالاتر آن بیشتر از آستاگزانتین استفاده می­شود.
كاروتنوئيد موجود در غذا پس از جذب از روده وارد خون شده و در عضله،كبد و پوست تجمع می‌یابد و طي تشكيل تخم از عضله و كبد به سمت تخمدان‌های در حال رشد انتقال و در تخم‌ها تجمع مي­يابند. میزان استاندارد مصرف رنگ‌دانه در پرورش قزل‌آلای بازاری بین ۳۰ تا ۵۰ میلی‌گرم درازای هر کیلوگرم جیره است که نتیجه آن رنگ صورتی روشن تا گلبهی در گوشت ماهی است. در مورد ماهیان مولد حدود  ۴۰ میلی‌گرم در هر کیلو از جیره  می‌توان استفاده کرد.
خواص رنگ‌دانه در قزل‌آلای رنگین‌کمان
چرا پرورش‌دهندگان از رنگ‌دانه استفاده می­کنند؟
 رنگ‌دانه آستاگزانتین در قزل‌آلای رنگین‌کمان علاوه بر ایجاد رنگ در بافت و پوست منجر به افزایش رشد در ماهی می­شود که در سوددهی پرورش‌دهنده بسیار ارزشمند و اقتصادی است. از طرفی این رنگ‌دانه باعث قوی شدن  سیستم ایمنی اختصاصی و سیستم ایمنی غیراختصاصی بدن در برابر بیماری‌های مختلف می‌شود بنابراین باعث کاهش تلفات دوره‌ای می­شود. آستاگزانتین آستانه تحمل در برابر درجه حرارت بالا و همچنین سطوح بالای آمونیاک و سطوح پایین اکسیژن ( افزایش مقاومت در برابر استرس )را بالا می­برد. افزايش آستاگزانتين به جيره، موجب افزايش كارايي مولدين می‌گردد، این رنگ‌دانه باعث سرعت بلوغ، بهبود بخشیدن به کیفیت تخم‌ها و سلامتی لاروها می­شود.
 
 
رنگ‌دانه آستاگزانتین برای بدن انسان مفید یا مضراست ؟
 نکته‌ای که باید در ابتدا ذکر کرد این است که مصرف این رنگ‌دانه تحت کنترل و نظارت سازمان شیلات، دامپزشکی و حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده  است. بنابراین باید از مراکز مورداطمینانی که این رنگ‌دانه را مصرف می‌کنند تهیه کرد. با توجه به اینکه این رنگ‌دانه در پوست و بافت ذخیره می­شود به طبع به بدن انسان هم انتقال می­یابد اگر مصرف آن طبق استانداردهای سلامت باشد فواید بسیار ارزشمندی دارد ازجمله خاصيت آنتی‌اکسیدانی قوی، عملکردهایی مانند جلوگیری از بروز سرطان­ها، جلوگیری از اکسید شدن اسیدهای چرب ضروری غیراشباع PUFA، حفاظت در برابر آثار منفی نور ماوراءبنفش، باعث کاهش‌تری گلیسیریدها و كلسترول كل خون شده است. آستاگزانتين مي تواند از ديواره بافت عروقي مغز عبور كنند و وارد مغز، چشم‌ها و سيستم اعصاب مركزي می­گردند. در نتیجه از بسياري از بیماری‌ها نظير ديابت، تورم ، آسیب‌های رواني، كوري تدريجي، انسداد سرخرگ و سياهرگ شبكيه جلوگيري می‌کند. از ديگر ویژگی‌های منحصربه‌فرد آستاگزانتين اين است كه هیچ‌گاه دچار نقش منفي اكسيداسيون در بدن نمی­شود

تماس با ما

ادرس 1:تهران،خیابان فاطمی،بین سیندخت وجمال زاده،پلاک 236 - معاونت آبزی پروری (میز مشترک سازمان شیلات ایران واتحادیه) ادرس 2:تهران میدان میوه و تره بار پیروزی غرف 81-82
02188904808
02166943293
09111931764
info@sardabi.ir

آخرین اخبار

1402/10/14 10:00
امار واردات و توليد قابل تاييد تخم چشم زده تا تاريخ14 ديماه 1402
1402/09/13 10:00
هفتمين نمايشگاه بين المللي شيلات و آبزيان ماهيگيري غذاهاي دريايي و صنايع وابسته
1402/09/04 10:00
امار واردات تخم چشم زده ماهي قزل الا تا پايان آبان ماه 1402
1402/08/02 10:00
درخواست عودت مابه تفاوت قيمت تخم چشم زده و قطع موقت واردات تا تعيين قيمت تخم چشم زده
1402/07/19 10:00
امار صادرات قزل الا - سالمون شش ماهه اول سال 1402
1402/07/19 11:00
امار واردات تخم چشم زده منتهي به 18 مهرماه 1402
1402/06/23 10:00
نظرات اتحاديه در جلسه مربوط به تخم چشم زده با وارد كنندگان و دفتر بازار سازمان شيلات
1402/06/23 11:00
اعلام نظر اتحاديه در خصوص نحوه توزيع نهاده قزل الا
1402/05/25 10:00
پيگيري تخصیص اعتبارات کم بهره برای مزارع پرورش ماهی قزل الا که در مرداد ماه سال ۱۴۰۱ خسارت دیده‌اند
1402/04/31 10:00
ميزان واردات تخم چشم رده قزل الا تاتاريخ 31 تير ماه 1402

بلاک گالری تصاویر

آمار بازدید

3.53M
29.92K
761
3.5K
11.57K

تاریخ و زمان

سه شنبه 11 ارديبهشت 1403
Tuesday 30 April 2024